Biografie

Biografie

Jos den Broeder werd op 18 mei 1997 geboren in Maassluis in de provincie Zuid-Holland. Op zesjarige leeftijd krijgt hij zijn eerste pianolessen, als kind uit een muzikale familie. De pianolessen krijgt hij van zijn opa Teun den Broeder, die dirigent was van diverse koren uit de regio. Vanaf het eerste moment vond hij de pianolessen erg leuk, en ontwikkelde hij zich snel. Een paar jaar later kreeg Jos lessen van een ander muzikaal familielid, zijn oom Leo den Broeder, die ook dirigent is van diverse koren in de regio. De techniek en de kennis over klassieke muziek groeide, maar de echte interesse van Jos lag bij het improviseren en het op gehoor spelen. Zijn goed beoefende bladmuziek legde hij liever opzij om nummers op gehoor te spelen en daar improvisaties over te maken. Dit resulteerde uiteindelijk in het feit dat Jos vaak een nummer maar één of twee keer hoefde te horen, voor hij het kon meespelen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het repertoire van Jos al snel groter werd.

Pianist

In 2011 werd Jos op 14-jarige leeftijd een van de vaste pianisten van de NGK-Maassluis. Hier leerde hij het begeleiden van gemeentezang, maar ook het aansturen van muziekteams. Ondanks het feit dat zijn pianolessen waren gestopt, maakte Jos veel vooruitgang met het pianospelen door de ervaringen die hij opdeed. Hij speelde in veel bands in de kerk, en tijdens trouwdiensten daarbuiten. In 2014 ging hij met de Continentals op een tour met een koor met voltallige band, om een maand lang door Europa te reizen en daar elke dag concerten te geven. Deze ervaringen en nieuwe contacten zorgden ervoor dat hij in contact kwam met CB-Producties, waar hij met diverse grote producties zoals Pasen Live heeft meegespeeld. Zijn oorspronkelijke hobby pianospelen was hiermee deels uit de hand gelopen, waarop Jos besloot een bedrijf op te richten: Jos den Broeder Music. Inmiddels bestaat dit bedrijf al 4 jaar en is hij ruim 3 jaar de vaste pianist geweest van Charis Music en vrouwenpolitiekoor Proces Vocaal. Nu speelt hij nog steeds in zijn kerk, bij zijn voormalige Kinderkoor Wonderwijs, en op veel feestelijke gelegenheden zoals bruiloften, etentjes en verjaardagen. Daarnaast is hij ook actief als arrangeur voor diverse koren.

Orgel

Naast de interesse voor piano was er ook de interesse voor het orgel. In zijn kinderjaren zat Jos in de Groote Kerk Maassluis, waar het beroemde Garrels-orgel staat. De gespeelde Feike Asma en Jan Zwart arrangementen kwamen hem vaak ter gehore. Bij zijn opa van wie hij pianolessen kreeg stond ook een 2 klaviers- huisorgel, waarop hij zich het orgelspelen en het omgaan met de pedalen zelf aanleerde. Later heeft Jos nog enkele lessen bij Andre de Jager gevolgd, maar door drukte van zijn universitaire studie en pianospelen moest hij hier vooralsnog mee stoppen. Desalniettemin kan Jos goed uit de voeten komen op een orgel, en daarmee ook kerkdiensten begeleiden.

Recent Posts

  • Een nieuwe site!

    Welkom op de nieuwe site van Jos den Broeder Music! In samenwerking met Maurijn Pach van Pach Design is deze

    Read more »